Ras informatie 

Voor de ras omschrijving gebruik ik graag mijn eigen woorden en ervaring. Hoewel een ras voldoet aan een bepaald beeld zijn er altijd meer eigenschappen die niet besproken worden in de standaard omschrijvingen die men online vind.

De samojeed is een erg vriendelijk en vrolijk ras mits met de juiste opvoeding, aandacht en aanpak.

In eigen woorden noem ik ze altijd “Clowns”

Ze zijn altijd in voor gekkigheid soms uit zo onverwachte hoek dat je niet anders kan dan lachen.

Een voorbeeld onze honden gedragen zich altijd netjes als er bezoek komt. We kregen in oktober 2014 puppybezoek.

We hadden een goed gesprek over het ras mama Katja vond dat haar niet genoeg aandacht werd gegeven en besloot:

Ik spring gewoon op de salontafel en ga er mooi bij staan, dan kan niemand meer om mij heen.

Ze had dit nog nooit gedaan en op zo een moment moet je enorm hard je lach inhouden. Hoe komt ze erbij.

Een ander voorbeeld je zit heerlijk rustig op de bank een film te kijken. 4 sammetjes liggen rustig verspreid door de woonkamer en op de bank. Dan vermoed je dat er een pact word gesloten want ineens staan ze allemaal op en springen met zn allen bovenop het baasje om de knuffeldood toe te passen.

Ze zijn ook erg zachtaardig voor volwassen maar vooral voor kinderen. Naar kinderen zijn ze enorm loyaal en werken graag met de kinderen. Ze beschermen de kinderen voor gevaar en staan ook direct klaar om een huilend kind te troosten. Hoewel ik online geregeld de zin “je kunt er niet op bouwen als waakhond” tegenkom, spreek ik dit 100% tegen.

Hier in huis waken de sammen wel met hun leven over ons. Vreemde geluiden van buiten midden in de nacht resulteren toch echt in aanslaan. Moeder Katja ging daarin een stap verder en verjaagde ongenodigd bezoek en was daar echt duidelijk in, haar dochter Roosje heeft deze rol overgenomen.

Ze zullen niet zomaar de aanval inzetten maar als de nood hoog is hebben wij ervaren zullen ze je toch verdedigen met risico voor eigen leven. Ik werd eens op een harde speelwijze door een grote hond bij de arm gegrepen 1 sam snauwde al happend de hond van me af de ander verjoeg hem. Ze waren niet uit op een vechtpartij maar wel om mij in veiligheid te brengen.

De samojeed heeft ook een gevoelig karakter. Hard afstraffen werkt enkel averechts en resulteert in een angstige hond die het vertrouwen in de baas verliest. Gepaste straffen kun je vergelijken met een time out voor een kind, niet te lang 5 a 10 minuten en duidelijk direct na de daad.

Ze zijn erg slim en snappen zeker wel wat de time out in houd. Ook adviseer ik de samojeed niet langdurig op te sluiten in een bench. Ze voelen zich enorm in de steek gelaten en verbannen.

Activiteiten zijn ze dol op! Ze staan altijd klaar voor actie en elke samojeed heeft zo zijn eigen interesses voor sport en spel.

Maar uren door het bos struimen vinden ze ook heerlijk, je zult ze er enorm veel plezier meedoen. Heerlijk een stukje fietsen vinden ze geweldig. Hierin moet men wel op de temperatuur letten boven de 15 graden is al snel te warm om een eind te gaan fietsen. Ze zullen het snel te warm krijgen.

Het belangrijkste is een juiste opvoeding en juiste aanpak voor een evenwichtige samojeed.

Rust en regelmaat en veel geduld is daarin wel een uitgangspunt.

Ze kunnen af en toe wel koppig zijn maar met liefde en beloning zijn ze makkelijk om te praten.

Wil een samojeed iets echt niet dan moet je dit accepteren.

Als je een druk leven leid waarin de samojeed het vaak moet ontgelden adviseer ik geen samojeed op te nemen in uw gezin. Ze zullen zich erg verstoord gaan gedragen. Een voorbeeld wij zijn januari 2015 verhuisd. We zijn in 2 weken tijd gaan bikkelen in het huis om zo snel mogelijk de rust terug te krijgen. Ze zijn erg verward weten niet wat er komen gaat en gaan zich wat onzeker gedragen.

We kregen de opmerking dat we wel erg snel zijn verhuisd, ja voor de sammen was dit erg belangrijk zo snel mogelijk alles weer tot rust brengen. Je merkt dat ze wat slecht gehumeurd tegen elkaar reageren en erg gespannen zijn. Ze lopen onrustig door het huis slapen slecht en zijn extreem alert en gefocust op elk geluidje wat ze horen.

Na de verhuizing was iedereen binnen enkele dagen weer rustig ze zijn slim genoeg en hadden direct door dat dit ons nieuwe thuis is.

Vachtverzorging is ook zeer belangrijk! Het oogt moeilijker dan het is.

Ik zeg altijd mooie fotos online zijn honden die net gewassen en gekamd zijn en klaar zijn gemaakt voor een show of fotoshoot.

De samojeed is mooi wit en schoon en fluffy in een normaal dagelijks leven.

Maar er is verschil met showklaar zijn of een schone huishond.

Het is noodzakelijk dat er wekelijks de borstel door de vacht word gehaald om klitten eruit te kammen. Gewoon met de borstel een normale borstelbeurt. Geef extra aandacht aan de broek en nek. Kijk altijd even de oksels na op klitten.

Wassen van de samojeed adviseer ik enkel als het erg hard nodig is. De vacht stoot vuil af en na een blubberbad is het een kwestie van drogen en uitborstelen. Een wasbeurt vraagt toch wel tijd en aandacht en de meeste tijd gaat naar het drogen van de samojeed.

Een laatste opmerking. Ik heb al vaker online gelezen en erg vaak de vraag erover gekregen van geïnteresseerde:

“De samojeed is een hypoallergeen ras”

Hier is NIETS van waar, hoewel veel mensen minder last hebben van hun evt lichte allergieën is het voor iemand die zwaar allergisch is voor dieren niet het juiste ras. Niet elke allergie is hetzelfde, en elk mens reageert anders op een dier soort en een vacht soort.

Heeft u nog meer vragen na het lezen van dit stuk?

Mail ons gerust met al uw vragen!

 

info@huistewoude.nl